Verhoiltujen huonekalujen puhdistus ja hoito
Verhoiltuja huonekaluja pitää kotona puhdistaa säännöllisesti. Vaikka kangassohvassa ei usein näy esim. pöly samalla tavalla kuin tummassa sohvapöydässä, pölyä kertyy molempiin yhtä paljon. Huonekalut imuroidaan aina tekstiilisuulakkeella, jossa on pehmeähköt harjakset, jotta kangas rasittuisi puhdistuksesta mahdollisimman vähän. Tereiden ja nyörien viereen kertyy helposti pölyä ja pieniä roskia, mutta näiden kohtien imuroinnissa on muistettava kevyt kosketus.
Huonekaluja ei saa ”tampata”. Perinteisesti verhoiltujen istuinten pehmusteet kärsivät iskuista. Iskut rikkovat myös vaahtomuovin solurakenteen, jolloin pehmuste menettää kimmoisuutensa. Sekä perinteisille että vaahtomuovipehmusteisille huonekaluille riittää usein imurointi ja tuuletus.
Kangaspäällisten pesu
Verhoiltujen huonekalujen kangaspäällisten pesussa tulee olla varovainen. Vaikka kangas sinällään olisi vesipestävä, se ei aina tarkoita sitä, että tuolin päällisen voi riisua ja laittaa pesukoneeseen. Vetoketju verhoilussa ei aina merkitse irrotettavuutta: usein vetoketju on ollut valmistajan/verhoilijan ainoa mahdollisuus sulkea päällinen, kun se on ”puettu” pehmusteen päälle. Erityisesti, jos vetoketjusta puuttuu kokonaan lukko, sitä ei ole tarkoitus aukaista.
Pesussa on noudatettava kankaan valmistajan tai maahantuojan ohjeita. Ohjeita voi pyytää jo kankaan oston yhteydessä. Niitä saa myöhemminkin verhoilijoilta tai valmistajien ja maahantuojien kotisivuilta.
Irtotyynyjen päällisten pesu
Irtotyynyjen päälliset on pestävä väljästi, usein yksi tyyny kerrallaan. Päälliset muotoillaan aina pesun jälkeen kosteina entisiin mittoihinsa ja puetaan pehmusteiden päälle edelleen vähän kosteina. Päälliset silitetään aina nurjalta puolelta. Koska kaikki kankaan kutistuvat vesipesussa jonkin verran, kuivapesu pesulassa on hyvä vaihtoehto.
Tahrojen poisto
Jos huonekalun verhoiluun tulee tahra, sen poistamista tulee yrittää heti kankaalle sopivalla menetelmällä. Usein pelkkä kostutettu puhdas liina riittää. Vaikeiden tahrojen irrottamiseen on olemassa esimerkiksi Soft Caren tahranpoistoaineita, jotka on suunniteltu erityisesti huonekaluille. Niitä käytettäessä on noudatettava valmistajan antamia ohjeita. Erilaiset verhoilunsuoja-aineet auttavat tässä jo ennakolta estämällä tahroja imeytymästä kankaan kuituihin. Suoja-aine ruiskutetaan kankaalle ennen käyttöä. Käsittely uusitaan parin vuoden välein ja aina pesun jälkeen.
Nahkahuonekalujen hoitoon ja puhdistukseen on juuri tähän tarkoitukseen tehtyjä erikoisaineita, esimerkiksi Leather Mastersilla. Nahkapintojen puhdistusta yleispuhdistussprayllä -tai liuoksilla tulee välttää, sillä väärä puhdistusaine kovettaa nahan nopeasti.
Verhoilun kulumisen ehkäisy
Verhoillut tuolit eivät pidä farmarihousujen niiteistä ja muista metallikoristeista. Niitit raapivat ja hankaavat verhoilua istujan liikahtaessa. Farmarihousuista lähtee myös irtoväriä yllättävän kauan, joten vaaleiden istuinten kanssa kannattaa suosia muita housuja.
Auringonvalo haalistaa vähitellen kaikkien kankaiden värejä. Vaikka kankaalla olisi hyvä valonkestoarvo, sitä ei kannata sijoittaa suoraan auringonvaloon. Suoraa paistetta voi estää huonekalujen sijoittelulla ja erilaisilla verhoratkaisuilla.